Inflation – Hvordan påvirker det mig?

Inflation er et udtryk, som de fleste mennesker har hørt før, men som de ikke nødvendigvis kender betydningen af. Det er vigtigt at kende betydningen af inflation, fordi det har en effekt på dit liv og din økonomi. Formålet med denne artikel er at gøre dig klogere på inflation, samt hvordan det kan påvirke dig.

Hvad er inflation?

Inflation beskriver værdien af dine penge. Værdien af dine penge ændrer sig hele tiden i forhold til samfundets købekraft. Du har sikkert hørt om udbud og efterspørgsel før, og det er i høj grad det, der gør sig gældende ved inflation. Hvis der er mange penge i omløb i Danmark, vil priserne på varerne stige, fordi at folk har en større købekraft. Værdien af pengene bliver altså mindre, men vi får i princippet flere af dem. Hvis der er en inflation på 3% i løbet af et år, vil det du køber i dag principielt koste 3% mere om et år.

Lån og inflation

Tager du for eksempel et boliglån med en løbetid på 30 år, kan du i princippet ende med at betale lånet af med penge, der har en lavere værdi end de penge, du lånte. Uanset om du tager et kviklån hos kviklanet.dk med en længere afdragsperiode eller et boliglån over 30 år, er det altid fornuftigt at være opmærksom på inflationen, før du underskriver en låneaftale. Hvor meget du skal tage højde for inflation i forbindelse med et kviklån eller et banklån, kommer meget an på lånets løbetid. Hvis du har taget kortfristet kviklån med en løbetid på 3 måneder, vil det være begrænset, hvor meget inflation der kan komme i denne tid sammenlignet med et lån over 30 år, ligesom chancen for inflation generelt set vil være lavere.

Inflation påvirker dig

Over tid vil inflation have en effekt på din dagligdag. Hvis eksempelvis prisen på dagligvarer stiger, og hvis din løn ikke følger med, vil det sænke din købekraft. Inflation kan også have en stor påvirkning på din økonomi, hvis du har mange penge opsparet i banken. Hvis der er inflation i samfundet, vil pengene over tid blive mindre værd. Derfor anbefaler mange eksperter i dag, at du investerer dele af din opsparing i for eksempel aktier eller obligationer, hvis du gerne vil have mest muligt ud af dine opsparingspenge. Ellers risikerer du at blive offer for inflation, og din opsparing vil falde. Der vil selvfølgelig være en risiko forbundet ved at investere i aktier, råvarer, kryptovaluta og obligationer. Derfor skal du altid tænke dig grundigt om, før du investerer dine opsparede penge.